09 December 2010

The Entity (1982) - Amukan Hantu Punya Hantu

Oleh Nazim Masnawi

The Entity adalah di antara filem paling pelik aku pernah tonton dalam sejarah. Tidak, tidak, bukan kerana subjeknya berkenaan hantu perogol. Tapi kerana The Entity bukanlah sebuah karya exploitation, sebaliknya ia adalah sebuah filem yang berbajet sederhana besar, yang berarus utama dan tersangatlah serius tentang permasalahan hantu yang merogol. Bagi aku, itulah yang tersangat pelik tu.

Barbara Hershey berlakon sebagai ibu tunggal kepada tiga orang anak yang entah bagaimana diperkosa oleh makhluk ghaib. Serangan itu kekal berterusan sementara Hershey meminta nasihat psikiatrik. Ron Silver adalah si pakar menggelabah yang diberi tanggungjawab untuk menguruskan kes ini. Malangnya, dia tidak pernah percaya walau sekali yang janda tersebut ditebuk oleh kote dari kubur. Kehidupan Hershey mula menuju ke arah kehancuran - dia lagipun dibelasah dan dicabul oleh hantu Tiger Woods hampir setiap malam. Dek terdesak, dia lalu meminta pertolongan daripada ahli parapsikologi tempatan. Motherfuckers ini melunaskan pelan yang punyalah merepek, punya meraban, punyalah mahal nak mampus aku rasa bab penodaan hantu bukanlah bahagian yang paling tak logik tentang filem ini.

Tapi yang kekal menarik minat aku adalah keseriusannya. The Entity tidak ubah seperti The Accused (1988) tapi dengan hantu dan bukannya white trash; fokus utama filem ini seolah-olah mengenai mangsa yang berani bangkit untuk menentang. Ada semacam kualiti telefilem Hallmark di sini yang membuatkannya tersangatlah bodoh apabila memikirkan tentang subjeknya. Bagaimanapun, jika ia sekadar filem picisan exploitation - alasan untuk tayang perempuan bogel dinodai tanpa mana-mana punya mamat mengganggu pandangan - ia tidak akan menjadi sebegini, bak kata orang putih, odd and charming.

Dan filem ini berbaloi ditonton atas banyak sebab. Salah satunya adalah kesan khas apabila hantu tersebut meraba-raba tetek Barbara Hershey dan kau boleh nampak jari-jemarinya cantik melekap sana sini. Ia juga berbaloi ditonton supaya kau boleh bayangkan macam mana mereka bekerja di set setiap kali berlangsungnya penggambaran adegan-adegan rogol itu, dengan Barbara Hershey berlakon sepenuh hati sewaktu tangan ghaib dok tonyoh mukanya ke tirai bilik air dan sebagainya.

Dan oh, ia juga berbaloi ditonton kerana hantu itu bukan sahaja tidak putus-putus merogol Barbara Hershey, malah ia dilakukan di hadapan anak-anaknya. Aku tidak mahu merosakkan konklusi filem ini, tapi ahli parapsikologi itu percaya bahawa cecair helium adalah cara terbaik untuk kasi hantu tersebut mati pucuk. Serius, berhenti baca resensi ini dan tengok filemnya already!

Filem ini juga menarik kerana sudut parapsikologi yang dimainkan mengingatkan aku kepada Poltergeist (1982) yang keluar pada tahun yang sama. Suatu ketika mereka juga percaya bahawa entiti tersebut adalah hantu poltergeist. Filem ini kononnya berdasarkan kisah benar, tapi entahlah. Bukan nak kata aku tak percaya hantu, tapi filem ini ada sedikit memberi hujah bahawa penyerangnya itu adalah manifestasi psiko-fizikal benaknya; dari satu segi, kedua-dua ahli psikiatrik dan ahli parapsikologi itu ada betulnya. Memang ada benda, tapi benda itu barang kali hanya memfakap mindanya sahaja.

Tidak dilupakan, Atari juga ada menerbitkan permainan video filem ini tapi malangnya, ia tidak pernah keluar di pasaran.

No comments: