15 February 2006

SAW 2 (2005)

Bilang saja horror, ia tetap menjadi pojaan hatiku..

Asalnya, lepas aku tonton Saw 1 tahun lepas, aku terus dapat tahu yang sekuelnya tengah dalam produksi. Mahunya tidak, kau bayangkanlah filem bajet kecik gila boleh box-office berpuluh-puluh juta dollar di US. Aku dah cakap, kalau kau nak filem kau box-office cepat satu world, kau buat filem horror!

Tak payahlah kau buat filem 'Cinta Agung' la, itula inila... Kalau nak buat cerita cinta, buat yang biasa-biasa jer... "kau suka aku, aku suka kau".. simple dah tak payah komplikated. Horror pun macam tu, sekadar imaginatif horror pun memadai.

Maka, adalah salah kalau aku kategorikan filem ni (SAW 2) antara filem horror terbaik tahun lepas, tapi yang pastinya, Saw 2 tetap menguja dengan garapan twistnya. Biarpun ada ketidaklogikan di sana sini dalam plotnya, namun tak ku ambil peduli.

Aku malas nak tulis pepanjang jadi aku pendekkan. Ada beberapa babak yang aku suka (dan seperti yang aku kata tadi, aku malas nak ambil peduli yang bodoh-bodoh) antaranya :

1. Babak klasik Saw 1... mangsanya 'mengejar masa' dan jugak mencari 'klu' untuk selamatkan diri (hey.. takkan 'kunci' itu yang dah dibedah dalam biji mata tak ngeri beb?) - Babak ni memang cemas - Kalau kau geng fanatik Saw, kau pasti teruja.

2. Saat si perempuan itu dicampakkan ke dalam lubang yang penuh jarum, semata-mata nak cari kunci... Waktu dia keluar balik, jarum picagari tu habis melekat kat badan.

3. Sewaktu kita dibawa semula ke bilik kotor lagi menjijikan dalam Saw 1 yakni apabila kedua-dua filem ini digabungkan. Mayat-mayat yang dah reput tu (kau bayangkan Saw 1, mamat yang kena tinggal bodoh lagi buta2 tu)... mak aiii.

4. Dan yang akhirnya, apabila khalayak (termasuk aku) TERTIPU lagi dikonklusinya. Tapi kali ini, memandangkan sekuel ini berbajet besar sikit dari filem pertama maka (twistnya) tidaklah hebat sangat namun tetap memeranjatkan.

Dah itu saja.

No comments: