24 November 2004

The Incredibles (2004)

The IncrediblesOleh Elya

Se'incredible' namanya, begitulah jua animasi ini. Animasi keluaran Pixar ini lebih baik daripada keluaran animasi sebelumnya. Sebelum ini, animasi terbaik saya yelah Finding Nemo, tetapi juara carta telah dirampas oleh The Incredibles! Bravo!

Pada awalnya, sewaktu melihat trailer cerita ini, saya tidaklah begitu tertarik untuk menonton keseluruhan ceritanya. Mungkin gaya Superhero (Mr Incredible) yang kurang kiut, perut gendut dan dagu panjang membantutkan keinginan saya untuk menonton animasi ini. Agak 'goofy' dan bodoh-bodoh alang gitu.

Menontonnya secara tidak sengaja di rumah ibu ketika berhari raya , telah membuatkan saya terpaku di depan tv sehingga filem selesai! Iya, bicidi che' non kepunyaan Abang Ngah membuatkan saya tertengok cerita ini secara tidak sengaja.

Kisahnya mudah sahaja, kisah seorang super hero yang bernama Mr Incredible yang setelah beberapa lama menjalankan tugas harian sebagai hero terpaksa memendamkan kebolehan heronya dan hidup seperti rakyat jelata yang lain. Semua ini bermula dengan saman oleh seorang rakyat biasa yang tidak rela deselamatkan oleh Mr Incredibles ini.

Bermula itu, saman demi saman Mr Incredibles terima dan dia telah naik turun mahkamah, dan Mejistret telah menjatuhkan hukuman tiga tahun kerja berat! Huhuhu. Bukan kepada dia saja, tetapi juga kawannya, Superhero Frozone. Dia telah diarahkan agar tidak memprektiskan lagi keheroannya dan hidup dalam satu program perlindungan yang mana jika dia atau keluarganya terkantoi menggunakan kebolehan heronya, mereka akan dipindahkan ke tempat lain. Keluarganya? Oh ya, Mr Incredibles telahpun berkahwin dengan Elastigirl, seorang lagi superhero yang boleh memplastik-surgerykan badannya menjadi elastik dan tahan lasak, dan dikurniakan tiga orang cahaya mata yang juga mempunyai kebolehan luarbiasa.

Violet, anak yang tua. Dash, anak yang tengah. Dan Jack, anak yang bungsu. (Ikut style macam citer Tiga Abdul) Violet mempunyai kebolehan menghaibkan diri dan menghasilkan satu perisai medan kuasa. Dia seorang anak gadis yang sangat pemalu , selalu menyembunyikan diri di balik rambut 'goth'nya. Dash, (watak fevret saya) berupaya untuk memecut lebih laju dari cahaya gamaknya, anak nakal yang sering mendengki cikgu kelasnya tetapi tidak pernah kantoi walaupun cikgu nya telah merakamkan perbuatannya didalam kamera. Pergh punya laju, sampai kemre pun tak dapat tangkap kelajuannya. Jack, yang disangka tiada kebolehan luarbiasa pun rupanya ada juga.. Tak dapat dipastikan apa dia, mungkin terer mengubah diri menjadi monster kot.

Hidup sebagai rakyat biasa memang susah, dan keluarga ini sebenarnya tengah 'struggling' daripada masalah rumahtangga dan kewangan mereka. Mr Incredible sebagai rakyat biasa, menggunakan nama Bob Parr. (Sesuailah tu dengan keadaannya yang memang jadi 'par' atau dalam bahasa tagalognya 'average'), seorang pegawai insurans yang masih tak dapat melawan dirinya daripada menolong pelanggannya claim duit insurans sehinggakan kerjayanya sendiri terancam.

Tetapi hero tetap berjiwa hero, Mr Incredibles telah menerima panggilan rahsia untuk menyelamatkan dunia dari cengkaman Robot Jahat. Tetapi, malangnya, itu hanya tipu helah semata penjahat, Syndrome yang mempunyai dendam kesumat yang mendalam dan terpendam sejak 15 tahun yg lalu.

Inilah detik terbest cerita ini, yang mana ketika inilah kesemua anak beranak super hero ini, (kecuali baby Jack Jack, sebab dia baby lagi) telah cuba menyelamatkan ayah / suami mereka. Time ini jugakla mak diaorang (Elastigirl) menunjukkan ketererannya, Violet dan Dash pula dapat discover sejauh mana kebolehan mereka. Yang saya suka tentang jalan cerita ini yelah, tak seperti kisah hero lain yang selalunya terlupa akan apa yang diorang ada, menyebabkan diaorang tertangkap,dan sebagainya. (Contoh : Hero ni boleh tengok tembus dinding, kenapa tak tengok ada penjahat datang, dan last last dia kena tangkap)

Tapi, dalam cerita ini, kebolehannya dimaksimumkan, malah ada yang nak didiscover lagi! Dash contohnya tak tau dia boleh berlari atas air, tak tau dia boleh lari sepantas itu, dan boleh tumbuk penjahat, dsb. Begitu juga dengan Violet, yang tak tau betapa kuat dia punya 'force field'. Semua kebolehan digunakan dengan sebaik-baiknya dan semaksimumnya.

Saya tak dapat komen banyak tentang kecanggihan teknik animasi kerna bicidi che'non abang ngahku tidaklah mempunyai gambar yang cukup terang untuk dipuji-puji. Akan kutonton wayangnya nanti untuk melihat kecanggihan teknik animasi yang di gembar-gemburkan sebagai terbaik setakat ini dek kerna penggunaan teknik pencahayaan, pergerakan rambut dan pakaian yang sangat bagus katanya. Saya percaya dengan dakwaan itu, kerna ketika Finding Nemo dahulupun, saya terpegun dengan teknik pencahayaan yang dibuat yang berjaya memperlihatkan variasi kedalaman lautan, liuk lentuk ikan dan sotong, sungguh menakjubkan.

Writer/Tuan Direktor Brad Bird yang pernah mengarahkan Iron Giant (iron what?) sebelum ini, diberi kepercayaan untuk mendirektorkan animasi ini . Beliau benar-benar terer menjadikan cerita ini sungguh sungguh sungguh menghiburkan sehinggakan saya sendiri rasa 2 jam macam tak cukup. Penuh dengan aksi lasak, lawak sinis, lawak yang tak boleh ditangkap oleh kanak-kanak, hanya orang dewasa sahaja dapat tangkap pun ada, kekeluargaan, orang jahat, baik, 'real world' ; yelah, kat mana lagi ada berlaku orang buat baik dibalas jahat? (Yg Mr incredible kena sue tu la sebab buat baik) Pendek kata, ada Ria ada Raya...

Holly Hunter sesuaila dengan karekter Elastigirl/Helen Parr , ibu @ supermom , Craig T Nelson cukup berkebolehan menjadi suara Superhero Mr Incredible / Bob Parr yang terpaksa rela menjadi rakyat biasa, Sarah Vowell sebagai Violet (Siapa dia ni, oo.. dia ni dari National Public Radios : This American Life; entah kehapanya itu ntah..huhuhu), Dash, suara comel Spencer Fox (anak kecil umur 11 tawun), Samuel L Jackson (tak perlu diperkenalkan lagi) sebagai Frozone, lagi sorang superhero yang 'cool' 'ice ice baby' dan Jason Lee sebagai penjahat, Syndrome. Tuan Direktor Burung (Bird) pula sebagai Edna Mode, pereka baju superhero yang genius. Kesemua mereka menjayakan watak masing2 dengan penuh cemerlang, gemilang, terbilang. Huhuhu..

Cuma ada terfikir di batu jemala patik, Edna Mode ni, ( dia ni pereka pakaian canggih yang akan dipakai oleh superhero ni) ,adalah pereka paling professional, brilliant, bijak, cerdik pandai, tapi, buat baju Mr Incredibles pun tak saiz jugak. Kalau betul terer, kenapa tali pinggang Mr Incredibles tak muat? Mungkin saiz dia ukur masa sebelum perutnya menjadi gendut gamaknya. Huhuhu. (Yang ni bukan spoiler a, ini ada dalam trailer, alah, yang dia nak pakai tali pinggang tu , bertungkus lumus, bila dah pakai, buckle dia tercabut dan terpelanting pulak) Itujelah yang saya nampak tak logik sangatnya. Walaupun cerita tu memang le tak logik. Hehe...

Apapun, walaupun hanya menonton bicidi che’ non abang ngahku, dapat kurasakan kehebatan The Incredibles ini. Apatah lagi jika nontonin wayangnya. Setakat ini, inilah filem animasi terbaik pernah kutonton. Dan juga kawan-kawan, untuk pengetahuan selanjutnya jangan lupa melawat www.theincredibles.com, site ni canggih o..

Untuk filem ini, saya beri 5 bintang.

No comments: