04 February 2005

Ulasan Filem : Elektra (2005)

ElektraOleh Walids

Khabar tak seindah rupa. Mungkin tema filem ini "Look can kill" sesuai untuk nasib filem ini sendiri. Ianya mungkin membunuh nasib filem ini sendiri.

Mungkin hanya dengan menampilkan watak heroin yang mempunyai sifat pembunuh yang kejam tidak cukup kuat untuk membawa sepenuhnya plot filem ini. Rob Bowman (yang pernah mengarahkan filem Reign of Fire dan siri tv The X-Files) tidak berjaya mengetengahkan cerita yang menarik untuk tontonan umum. Cuma dengan beberapa aksi dari penjahat yang ditonjolkan dengan tatoo penuh dibadan tetapi mati bila hanya dengan satu langkah dari heroin. Di mana letak ketangkasan dan kecekapan penjahat utama filem ini?

Mungkin Bowman perlu duduk lagi bersama Mark Steven Johnson dan Frank Miller yang juga merupakan pencipta watak Elektra sendiri untuk mendapatkan cerita yang benar - benar dapat mengetengahkan Elektra tanpa menggunakan semata - mata populariti pemegang watak utamanya. Di dalam filem ini, kita dapat tahu apa yang terjadi kepada Elektra Natchios (Jennifer Garner) setelah dia dibunuh oleh Bullseye sewaktu asyik bertarung dengan Daredevil.

ElektraElektra merupakan seorang pembunuh upahan nombor satu dan ditakuti oleh semua yang bakal dibunuh olehnya. Ini kerana, walau dengan menggunakan khidmat 'bodyguard' termahal sekalipun, Elektra pasti akan berjaya membunuh [riak sungguh Elektra]. Setelah dihidupkan semula apabila mati di tangan Bullseye, Elektra dihidupkan kembali dengan menggunakan gaya teknik mempertahankan diri dari Jepun yang hanya ada gurunya iaitu Stick (Terence Stamp).

Setelah melalui proses tersebut, Elektra mendapat kuasa untuk melihat masa depan, yang menjadi salah satu kebolehan yang membuatkan dia berjaya di dalam kerjayanya sebagai seorang pembunuh upahan. Namun, Elektra gagal dalam tugasnya yang terakhir. Dia gagal membunuh pasangan ayah dan anak perempuannya. Mark Miller (Goran Visnjic) dan Abby Miller (Kirsten Prout) merupakan tugas Elektra. Namun, sebelum sempat mendapatkan fail tugasnya, Elektra telah mengenali keluarga kecil ini.

Dan setelah Elektra menolak untuk meneruskan misi tersebut, Elektra bertindak menyelamatkan keluarga ini dari dibunuh oleh pembunuh lain. Pembunuh dari sebuah kumpulan jahat ingin menangkap anak perempuan Mark. Mereka percaya bahawa Abby merupakan The Treasure.

ElektraElektra akhirnya membawa keluarga ini kepada Stick dan setelah itu baru Elektra tahu bahawa Abby mempunyai kelebihan yang dulu dipunyai oleh dirinya sendiri. Kelebihan dari segi mempertahankan diri. Bakat. Bakat secara semulajadi.
Kirigi (Will Yun Lee), yang mengetuai kumpulan pembunuh teratas di dalam kumpulan jahat tersebut meneruskan usaha untuk menangkap Abby. Satu demi satu ahli kumpulan tersebut ditumpaskan oleh Elektra. Dan akhirnya, Kirigi mati di tangan Elektra dan Abby diselamatkan. Mudah bukan plot ceritanya.

Bagi saya, secara personal ada filem yang lebih mudah plot ceritanya tetapi menarik untuk ditonton. Tetapi bukan filem ini.

Rating walids : 6.5/10

No comments: